dansstijlen

 

 

         Raqs Sharki               Baladi                  Folklore               Diverse

horizontal rule

 

Raqs Sharki

 

Klassieke Egyptische stijl

Met "Raqs Sharki" of letterlijk vertaald uit het Arabisch: "Dans uit het Oosten", wordt meestal verwezen naar de klassieke Egyptische dansstijl. Deze dansstijl is een zeer elegante, uiterst verfijnde manier van dansen.  Meestal wordt deze dans uitgevoerd in het theater of op een podium waarbij de ruimte een belangrijke rol speelt. De danseres draagt een danskostuum speciaal ontworpen voor deze podiumdans en is meestal vergezelt van een groot orkest. De klassieke Arabische muziek speelt de hoofdrol en de danseres interpreteert de muziek. Deze stijl is echt een "City style" en het middelpunt ervan is Cairo.

 

Turkse Cabaret stijl

Tegenover de Klassieke Egyptische stijl staat deze dansstijl uit Turkije. De danseres is meestal flamboyant, uitbundig, showgericht en het uiterlijke speelt een belangrijke rol. Een vleugje acrobatie is terug te vinden in deze dansstijl en de danseres maakt grote, minder verfijnde bewegingen. Hier komt de danseres op de eerste plaats en de muziek op de tweede plaats. De danskostuums laten heel wat meer van het lichaam zien dan de Egyptische kostuums.

 

Libaneese Dansstijl

Deze dansstijl ligt tussen de Egyptische en de Turkse stijl. De elegantie van de Egyptische stijl is er in terug te vinden evenals de showelementen van de Turkse stijl.

 

Amerikaanse Dansstijl

In Amerika is er niet echt een pure dansstijl terug te vinden maar eerder een mengeling van verschillende stijlen. Men voegt er elementen aan toe van de jazz, de Flamenco, de Indische dans,enz. Elke danseres heeft zowat haar eigen stijl en creatie.

Hieruit is ook de Tribal Dance ontstaan, nl. een Amerikaanse mix van etnische stijlen.

 

horizontal rule

 

Baladi

In de Arabische wereld dansen vrouwen onder elkaar. Ze spelen muziek en elke vrouw uit de groep staat recht en danst een stukje voor haar zusters of vriendinnen, zonder mannelijke toeschouwers. Dit soort dansen wordt doorgegeven van vrouw tot vrouw. Ze zijn ontstaan "uit het volk", vandaar ook de benaming "Balady". Het is een aardse dans met kleine, heel sterke bewegingen die gedanst wordt in kleine plaatsen.  Er zitten speelse elementen in en de danseres voelt zich vrij en mooi in haar eigen zelfexpressie. Ze draagt hierbij een "balady kleed" als danskostuum, dat bijna haar volledig lichaam bedekt. Deze dansstijl wordt ook wel "stadsbaladi" of "stadsfolklore" genoemd.

 

horizontal rule

 

Folklore

Onder deze dansstijl vallen heel wat traditionele dansen uit Egypte.

Wij noemen hier de voornaamste op:

Fallahi

Badawi

Nubi

Saaidi

 

horizontal rule

 

Diverse

Andere dansstijlen zijn nog:

Folkloredansen uit noord-Afrika: Respectievelijk uit Marokko, Algerije, TunesiŽ.

Gypsy Dans: Een zigeunerdans die zijn oorsprong vindt in IndiŽ en daarna werd gedanst door de "Ghawazhee" of Egytische straatzigeuners.

Khaleeji Dans: De dansstijl van de Perzische golf en Saoudi-ArabiŽ.

Perzische Dans: De dansstijl van Iran.

Religieuze Dans: Vooral trance dansen zoals: de Sufi's die DERWISH dansen uitvoeren, de ZAR, een ceremoniŽle trancedans waarbij demonen en Djinns worden uitgedreven, de GUEDRA, de dans van de Toearegs, enz.

 

horizontal rule

 

Dit overzicht geeft reeds een idee van de verschillende stijlen van de OriŽntaalse Dans.  Er zijn er zeker nog en ze zijn steeds onder invloed van veranderingen. Dit brede spectrum maakt de dans open voor iedereen en elk vindt er zijn eigen stijl van dansen in terug.Terug