geschiedenis

 

 De geschiedenis van de OriŽntaalse dans kan vergeleken worden met deze van de mensheid: ze is harmonieus, ritmisch, bewegelijk... ze is het leven zelf!

Waar komt de OriŽntaalse dans of "Raqs Sharki" nu vandaan ? Zeker is dat ze aanwezig was in het oude Egypte, waar ze een belangrijke rol speelde in de culturele en religieuze evolutie. In een verder stadium werd ze door zigeuners uit IndiŽ via de Arabische wereld en Spanje naar Europa gebracht.

Het mystieke element van de OriŽntaalse dans staat geschreven in het collectief onderbewustzijn. Er bestaan geen exacte documenten over de passen, de regels of de choreografie. Deze dans is meer dan een vorm van expressie: ze leeft in deze wereld en speelt er een belangrijke rol in. Dit komt omdat deze dans met haar muziek het communicatiemiddel bij uitstek is in de Arabische wereld. Geen enkel feest, huwelijk of religieuze gebeurtenis vindt plaats zonder dans. De OriŽntaalse dans is het meest ontwikkeld in Egypte in vergelijking met de andere Arabische moslimlanden.

Vanuit het subjectief oogpunt roept deze dans gevoelens op van emotie, sensualiteit, vrouwelijkheid, ... Het is een directe synthese van een levende herinnering die hoofdzakelijke wordt doorgegeven van vrouw tot vrouw.

Tussen het onvoorziene en wat gesuggereerd wordt is deze dans pure improvisatie. Het ritme speelt daarin een belangrijke rol.

OriŽntaalse dans fascineert en zal altijd blijven boeien. Ze is een symbool van het "vrouwzijn", een voortdurende bron van vreugde en een verheerlijking van de liefde... het leven !Terug